В началото на март стартираха аварийно-възстановителни работи по корекцията на река Войнишка в град Дунавци. Протоколът за започване на първия етап  на проекта е подписан на 26 февруари, съобщи за "Фокус" управителят на “Напоителни системи" ЕАД – клон Видин инж. Янчо Василев. Първият етап обхваща аварийно-възстановителни работи в участък от около 600 м. от корекцията на река Войнишка, която през юни м.г. излезе от коритото си и наводни над 50 имота в град Дунавци.

Василев допълни, че финансирането от 80 000 лв. за първия етап,  е осигурено от Министерството на земеделието и храните, с активната намеса на централното управление на “Напоителни системи" и на кмета на Дунавци Димо Скорчев.

Ще бъде почистено коритото на реката от дървесна и храстовидна растителност, ще се извършат изкопни и насипни работи, възстановяване на компрометирани участъци, каза още управителят на видинския клон на “Напоителни системи". Инж. Василев допълни, че с аварийните дейности се цели подобряване на проводимостта на река Войнишка и така ще се повиши безопасността и сигурността на населеното място. Срокът за извършване дейностите по първия етап от проекта е 45 дни от подписването на протокола.

За реализирането на втория етап от проекта, който обхваща около 8 км от корекцията на река Войнишка от устието ѝ в Дунав до с. Буковец,  към настоящия момент не е осигурено финансиране.

Ирена Данилова