Жителите на кюстендилското село Коняво от месец време са в почти бедствено положение заради постоянни аварии по водопроводната мрежа, каза пред журналисти кметът на населеното място Даниела Божилова, предаде репортер на "Фокус“. Кметът е сигнализирал за проблема до Община Кюстендил, има сигнали и към водното дружество – "Кюстендилска вода“€

"В селото има три водопровода, проблемът е от водопровод "Извора“, поради множеството аварии -от 600 къщи в селото 200,300 са подложени на липса на водоподаване“, добави кметът.

По думите й от водното дружество постоянно отстраняват аварии на различни места. "Преброих  32 дупки в асфалта само при "Механата“, отделно е разкопано при гробищния парк. Не е силно да кажа, че е истински кошмар да няма вода, човек да не може да свърши нещо полезно. Днес  ми беше обяснено, че ще поставят някакъв байпас. В сряда няколко къщи имаше вода но до втория етаж не успява да се качи. Според мен заради  амортизираната водопроводна мрежа трудно може да се справят с проблема, необходим е нов водопровод.“ обясни кметът.

Водното дружество има своя позиция. В нея се упоменава, че е нормализирано водоподаването в село Коняво. Населеното място е разделено на две водоснабдителни зони – ниска и висока, водоподаването е било затруднено във високата зона на селото, поради намалял дебит на водоизточника и няколко аварии на захранващ водопровод във висока зона. Засегнатото население е било е около 1/7 от общия брой абонати в селото.

Екипи на "Кюстендилска вода" са монтирали нов спирателен кран за висока зона и нов въздушник.  Авариите са отстранени. В резултат на извършения ремонт, довеждането на питейна вода във висока зона, не само е възстановено, но и е със значително повишен дебит, какъвто по думите на живеещите в село Коняво досега не е имало.

"Поради изтеклия амортизационен срок на водопроводната мрежа, не са изключени бъдещи сходни проблеми.“ Се посочва още в отговора на водния оператор.

Венцеслав ИЛЧЕВ