Ски спускане по бански костюми BIKINI SKI & BOARD FEST & CONTEST организират в Пампорово в края на зимния туристически сезон, на 6 април. Това съобщи за "Фокус“ Станислав Вангелов от Restart Zona 82, които са главните инициатори на атрактивното събитие.

Вангелов посочи, че очакват в нетрадиционната проява да се включат много хора. Събитието ще се проведе за трета поредна година. "Първият път като го организирахме спонтанно, дойдоха над 100 човека, освен гилдията от Пампорово от ски учители и много туристи. Миналата година беше доста студено и времето беше нетипично за април. Студът и валежите от сняг възпрепятстваха част от хората да дойдат. Най-корави се оказахме около 30 човека, които се спуснахме по бански костюми и си изпълнихме програмата“, припомни организаторът.

Той допълни, че миналата година гвоздеят на атрактивното спускане е бил мобилен бар, който са качили пантейки, дърпайки нагоре по пистата и с него са се спуснали надолу. Тази година пак ще има мобилен бар, който ще бъде притегателен център, който да спира потока и да калибрира темпото, посочи Вангелов. Той подчерта, че ще има прекрасни презареждащи напитки и хапване за енергизиране и настроение, както и много изненади. Всеки, желаещ може да се включи в интересното събитие, като е важно да бъде по бански костюм по обяд на кулата "Снежанка“, откъдето ще тръгне спускането по писта № 6.

Вангелов уточни, че мотивацията да организират нетипичното за зимата събитие е за да бъде забавно и интересно и да покаже, че родопчанки и родопчани са красиви и благи хора. Вангелов отбеляза също и че е активен участник в зараждането и популяризирането на климатолечителната идея в региона. "Климатолечението е характерно за Родопа планина – има отрицателната йонизация край Смолянските езера, в Чепеларе още през 1910 г. е направен санаториум. Климатолечителната концепция, която зародихме "Чепеларе – зеленото сърце на България“, също се прави в тази насока. Аз искам да акцентираме и на това, че тук има позитивна слънчева радиация в Пампорово и хората може да идват в региона и за оздравителен туризъм през цялата година. Ние трябва осъзнато да полагаме усилия и да акцентираме на факта, че Пампорово и Родопите са единствения курорт в България който има толкова мек климат и в същото време прекрасни снежни условия за семейства, за деца и за превенция или профилактика за климатолечение“, коментира Вангелов.

Той допълни, че спускането по бански костюми е донякъде провокация за любителите на зимните спортове, но от друга страна чрез него искат да покажат, че Родопа планина е красиво място и има смисъл хората да идват в Пампорово не само през зимата, но и през четирите сезона.