Атракционно влакче ще вози туристите до лесопарк "Хисарлъка“. Това съобщи по време на заседанието на Общински съвет – Кюстендил кметът Петър Паунов, предаде репортер на "Фокус“. По думите на кмета влакчето ще започне да изпълнява линията от 24 май.

Става въпрос за хибридно превозно средство, което ще бъде с два вагона и общо 40 места. То ще бъде чисто ново. "Има инвеститор, заявен е интерес към линията.

Стана ясно, че за определения терен в лесопарка, където трябва да се изгради детска площадка и съоръжение за продажба на храни и напитки, е проведен търг. Той е спечелен от фирма, близка до един от големите хотели в града. До два месеца и половина трябва да има вече детска площадка, както и съоръжение за хранене.

Кметът коментира и питане на общински съветник, защо Крепост "Хисарлъка“ не е с платен вход. "Като концепция не мога да си представя как ще затворим крепостта и ще забраним на кюстендилци да минават или да плащат такса. Нашата философия е такава, че да създадем условия парите да остават в кюстендилци. Крепостта парите ги изкарва през всички, които печелят от това, че идват туристи в Кюстендил“, коментира Петър Паунов. Според кмета хората в града вече знаят как да инвестират най-добре. Освен това, крепостта е държавна собственост и все още не е прехвърлена общината.

Венцеслав ИЛЧЕВ