Днес Форумът Ratio ще посрещне четирима международни лектори в Sofia Tech Park за един цял ден, изпълнен с невероятни научни факти и красиви изложби. Космическото приключение на форума започва с персонален прочит на живота в космоса – астронавтът Рекс Уолхам ще разкаже какво е да прекараш 36 дни далеч от Земята, съобщиха организаторите.

След това кацаме – но не на Земята, а на Марс, където ще търсим вода и следи от извънземен живот заедно със Зак Дикисън от Природонаучния музей на Лондон. Действието на Ratio не се развива само на сцената – подготвена е и изложбена част. Аудио-визуалната инсталация "Пулсари“ ще представи артистичен прочит на едни от най-екстремните космически явления, звезди с размер на малък град и маса колкото няколко слънца.

От космоса към микромащабите ще ни пренесе изложбата "Малки светове“. Заснети с микроскоп проби пресъздават светове, които разкриват връзките между структурите в микро и макро мащабите и провокират въображението.

Фокусът върху детайла ще задържи и третата тема на форума. Носителят на Анти-нобелова награда Дейвид Ху ще разкрие най-интересните факти от животинската биомеханика, ще разберем неща като това защо въобще са ни мигли и кое животно произвежда изпражнения с перфектна кубична форма. В разговор за научни странности Д-р Ху ще разкаже какво представлява машина за диария, а д-р Андрюс ще сподели как военните са се опитвали да накара вулкани да изригнат като пуска в тях ядрени глави.