Редовно събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия област Добрич е проведено днес,  председателствано от областния управител Здравко Здравков. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Добрич. На събранието са присъствали и представители на водния оператор – "ВиК Добрич“ АД, изпълнителният директор Тодор Гикински, инж. Венцислав Колев и Маргарита Георгиева.

По първа точка от дневния ред финансистът на АВиК Мими Атанасова е представила проекта на бюджета на Асоциацията за 2023 г. в размер на 69 462 лв. Държавата, която има 35 % в АВиК ще осигури вноска в размер на 24 312 лв., а останалите 65 % собственост на общините трябва да внесат общо 45 150 лв. Единодушно проектът на бюджет е одобрен от присъстващите, представляващи 100 %. Бюджетът ще се разходва в годината, съгласно изискванията на нормативната уредба, както следва – 59 462 лв. за работни заплати, осигуровки, граждански договори и 10 хил.лв. – за издръжка, консумативи, договор за обслужване.

По втора точка не са постъпили предложения за дискусия. В рамките на дневния ред е дискутиран казуса с придобиване правото на собственост чрез констативни протоколи от "Албена“ АД на няколко водни сондажа на територията на община Балчик. Изпълнителният директор на "ВиК Добрич“ АД Тодор Гикински е бил категоричен, че чрез това действие "Албена“ АД нанася щета на държавата, като е допълнил, че по същия начин е придобита и собствеността върху  пречиствателната станция (ПСОВ) и това е пречка за реализирането на мащабен проект, който е одобрен и област Добрич не може да усвои 115 млн. лв.

Областният управител е информирал членовете на АВиК, че по казуса води диалог с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите, тъй като въпросните сондажи са с минерална вода и интересът на държавата ще бъде защитен по съдебен път като се претендират издадените нотариални документи за собственост. 

Зам.-кметът на Община град Добрич инж. Пенчо Керванов е отправил въпрос дали не би могло да се намери решение и за ПСОВ Албена, за да не бъдат загубени за област Добрич средствата за ВиК-инфраструктура. Здравко Здравков е уверил членовете на АВиК, че отново ще постави на вниманието на ресорните министри и министър-председателя казуса с ПСОВ Албена, като е допълнил, че той нееднократно е коментиран досега.