Асоциация "Кулинарни изкуства и гостоприемство" в Добрич е част от партньорска мрежа за обучение на гастро-гидове, предаде репортер на Агенция "Фокус". Развиват се дейности по международен проект "Gastro-guide". В него участват партньори от Испания, Гърция, Полша, Литва, Италия и България.

В процес на разработване са учебна програма и обучителни материали за бъдещи гастро-гидове, също и интерактивна уеб платформа. През последните месеци консорциумът беше фокусиран върху мащабно проучване, което трябваше да определи нуждите от обучение на потенциални гастро-гидове. Според доклад в контекста на проучването желаещи има и те са основно млади хора. 

Когато бъде готова, интерактивната онлайн платформа, наречена REA "Селско образователно пространство", ще изгради общност на гастро-гидове, предоставяйки електронно обучение, полезна и актуална информация, ще поддържа и интерактивна карта с европейски гастро-гидове в селски райони, ще представя и информация за тези региони.

Всички потребители, които имат интерес към дейностите по проекта, могат да се присъединят към общността, посещавайки следните връзки:

https://gastro-guide.eu/community 

https://gastro-guide.eu/resources .

Жулиета НИКОЛОВА