Ашим Асан и синът му Фаик вдигнаха протестна шатра до Съдебната палата в Пловдив. Демонстрацията е против разрушаването на 4-етажната къща на фамилията в "Аджисан махала". Според институциите сградата е незаконна, без необходимите строителни книжа и разрешения и бе съборена. Сега Ашим Асан протестира с 10-дневна гладна стачка срещу действията на полицията, съобщи самият той пред камерата на "Фокус".

Ашим Асан е имал разрешение за започването на протест днес пред сградата на ОДМВР-Пловдив на ул. "Княз Богориди" № 7, издадено на 29 март и подписано от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев. Миналия петък обаче кметът Здравко Димитров разпорежда протестната шатра да се позиционира на ул. "Иван Вазов" №20, но най-малко на 50 метра от сградата на Административния съд.

Самият Асан разбрал едва тази сутрин, че не може да протестира пред полицията, когато с приближени отишъл да разпъва палатката. Твърди, че веднага пристигнали 40 униформени, които започнали проверка на личните карти на хората, започнали да ги плашат и ги изгонили. Протестиращите били принудени да преместят шатрата си срещу сградата на ОДМВР, до Съдебната палата. 

Ашим Асан твърди, че събарянето на къщата му е било незаконно, защото е предприето преди ВАС да се произнесе по жалбата му. Според семейството, от дома са изчезнали много вещи, багаж, дори покрива и дограмата били откраднати. По думите на Асан, липсват над 17 000 евро, 1.3 килограма злато, скъпа техника, документи и дори килимчето за молитва. 

Действията на МВР са насочени срещу малцинствата и така полицията ще взриви етническия мир в Пловдив, заяви Асан. Поискал и среща с вътрешния министър, и с президента, за да ги запознае с казуса.