Асфалтирането на проблемните участъци от пътя за Стара река е започнало, това стана ясно днес по време на пресконференция на областния управител Минчо Афузов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен.

Новината за стартиралото дългоочаквано полагане на асфалтова нстилка, съобщи инж. Мирослав Маринов- директор на ДГС Стара река, като поясни, че по този начин ще бъде улеснена доставката на дърва за огрев на живущите в региона.

Припомняме, че преди да се стигне до започването на ремонтни дейности по проблемното траасе, областният управител Минчо Афузов проведе серия от срещи с Министерството на регионалното развитие, с Областно пътно управление и с фирмата, занимаваща се с поддържането на пътния участък, и в крайна сметка беше намерен приемлив за всички страни вариант. "Това беше сред приоритетите на Областна администрация. Хората не се интересуват от това кой загубил проекта или какви са образците за прекратяване на дейсност. Нашят апел беше да се направи пътя достъпен и няма предпоставки за ПТП за преминаващите или поне да са ограничени. Важното е, че е започнало полагането на асфалт, за нас беше важно преди да падне сняг това нещо да бъде направено", коментира зам.-областният управител антоний Андонов.

Ситуацията с рехабилитацията на пътя се е оказа доста сложна, предвид факта, че ремонтът на пътния участък е бил възложен на фирма, спечелила обществена поръчка и подписала договор. Този договор обаче е бил сключен преди време и на доста ниски цени, поради което фирмата изпълнител, по конюнктурни и най-вече ценови съображения, е подала в АПИ заявление за прекратяването му, информираха от Областна администрация.

Реакцията на държавните структури дойде след многобройни сигнали и жалби на жителите на село Стара река и още няколко близки населени места и след организираните от тях протести, породени от крайно затруднения транспортен достъп. Областна администрация Сливен застана зад исканията на хората и използва целия си ресурс за осигуряване на проходимост на пътя към планинските села в навечерието на зимния сезон.