Арт Галерия Ларго ще  представи за първи път, в своите изложбени салони, големия майстор на графиката Димо Колибаров, съобщиха от галерията. Бургаският художник не е показвал своя самостоятелна изложба във Варна повече от 20 години и несъмнено неговото представяне ще бъде истински празник за ценителите на графиката в морската столица.

Експозицията се нарича "Фрагменти от една мечта“ и представя 35 графики от три цикъла, създадени в последните четири години. Цикълът "Пътуване“ е от 2019-та година, "Забравени думи“ е от 2021 година, а най-новия цикъл е "Градски фрагменти“ от 2022 година, който е вдъхновил автора за заглавието на изложбата.

Несъмнено гръбнакът на експозицията са именно графиките от цикъла "Градски фрагменти“, представляващи портрети на къщи и портрети на лодки. "Портретите“ са на конкретни бургаски сгради – стари, аристократични, достолепни, маркирани с белезите на времето.

Портретите на лодки също са на конкретни, реални гемии, които художникът с хъса на изследовател е откривал в гробищата за стари лодки край морския град. И лека-полека серията с "портрети“ се е оформила и е намерила своя материален израз върху графичния лист. 

Особено любопитно в настоящата изложба е, че всяка от 14-те творби от цикъла "Градски фрагменти“, изпълнени в техниките офорт и акватинта, включва по два отпечатъка от две плочи – една плоча с образ на къща и една с образ на лодка. Така, както споделя авторът, комбинациите са безкрайни, защото при всеки нов отпечатък всяка лодка би могла да е "спътник“ на друга къща от 14-те, които авторът е създал. Целият цикъл е като един танц- танц, в който участниците могат да разместят местата си и изобразената картина да се промени напълно. Така ще ги възприеме и зрителят на настоящата изложба. Един меланхоличен поглед към променящото се лице на морския град, към изчезващите образи на рибарските лодки и пристани, приютявали не само лодки, но и човешки мечти.

Откриването с участието на автора ще бъде днес от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 23 ноември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма "Едногодишен грант“.

Повече за автора:

Димо Колибаров е роден на 27 февруари 1965 г. в Поморие. През 1984 г. завършва Художествена гимназия "Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 г. се дипломира в НХА – София със специалност Графика. В момента е доцент в катедра "Графика“ на НХА, където преподава Графика и композиция. Член на СБХ. Димо Колибаров има участия в международни изложби и конкурси в България, Япония, Полша, Франция, Италия, Испания, САЩ, Русия и др.

Има десетки самостоятелни изложби и участия в международни експозиции.

Живее и работи в София и Бургас.