Програмата на третия ден от Празника на черешата в Кюстендил включва демонстрация по приготвяне на сладко от череши, предаде репортер на "Фокус“. По сянката на дебелите чинари, в градинката пред Обредния дом,  жителите и гостите на Кюстендил имаха възможност не само да наблюдават, но и да участват в приготвянето на сладкото от червените плодове.

Всеки желаещ можеше да се включи в изваждането на костилките на плодовете, а срещу определен брой извадени костилки те получаваха стикери, чрез които можеха да си вземат чашка от вече приготвеното сладко.

Майстор Катя Хаджийска приготвяше черешовото сладко в две тави. "Има доста видове рецепти за сладко от плодове, но ние сме се спрели на рецептата с предварително готов сироп. В него се изсипват черешите и варим около 1 час“, сподели Катя Хаджийска.

По думите й сладкото от кюстендилски череши има наситен вкус. В него се преплитат началната сладост при зазряването на плодовете, добавката от дъжда и слънцето. "Цялото богатство на природата, изляло се върху нашите череши, сега го има тук“, допълни Катя Хаджийска.

Венцеслав ИЛЧЕВ