Арменската общност в Русе отбеляза днес Рождество Христово с празничен благотворителен концерт в залата на Арменско читалище "Анжела Чакърян-2008“. Организатори на тържеството са читалището, общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган“ и Арменската апостолическа църква. Концертът е и в помощ на арменските бежанци от Арцах (Нагорни Карабах), а на него присъства и кметът на община Русе Пенчо Милков, съобщават от общината.

“На този светъл празник е време да отворим сърцата си, да бъдем сплотени и да творим добри дела. Вашата общност е пример за единство чрез начина, по който изразявате братската си любов. Пожелавам Рождество Христово да ви донесе много щастие и благополучие", поздрави присъстващите кметът Милков.

Празничното събитие започна с молитва от духовния пастир на православните арменци в Русе Дирайр Хадавян. Той благослови всички миряни и ги призова според възможностите си да се включат с помощ за арменските бежанци от Арцах.

Концертът премина под празничните звуци на арменски коледни песни и танци, а децата от общността бяха подготвили стихчета и приказки, с които да поздравят Дядо Коледа.

Армения е първата страна, която официално приема християнството през 301 г., и Коледа е един от най-големите религиозни празници. Арменската църква го отбелязва в един и същи ден с Богоявление. На Рождество Христово арменците се поздравяват с думите - "Христос се роди и богояви, да бъде благословено богоявлението му".