Архивът в Кюстендил съхранява книжата от преминалите избори. Това каза пред журналисти началникът на Държавен архив – Кюстендил Петър Шейков, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. По един комплект от бюлетините винаги се предава в кюстендилските архиви. Създадена е колекция "Изборни документи“, съществуваща от 1990 година, но самите книжа се събират от 80-те години на миналия век.

"Днешната дата представлява една възможност ние да кажем какво сме свършили през годината. Миналата година, както и тази година, бяха богати на избори. Другата година предстоят още. Ние по закон сме задължени да приемем определен вид документи от изборите, да ги съхраняваме и да ги предоставяме за ползване“ы каза Петър Шейков.

Той посочи, че държавните архиви са отворени, няма забрана за ползване на документи по силата на класифицирани документи, с изключение на документи, предоставени от известни личности, които имат право да наложат забрана за ползване с кратък период.

"Една от задачите на архивите е да представим максимално съхраняваните при нас документи“, заяви Шейков.

Той подчерта, че едно от последните участия на кюстендилския архив е в международната конференция, посветена на 125 години от създаването на музея в Кюстендил.

"Участваме и в едно съвместно издание с автор Явор Тодоров от Дупница, известен краевед и изследовател. То е за историята на Седма рилска дивизия, в чиито състав е 13-ти Рилски пехотен полк, участието им в Балканската война и в прословутия "Булаирски бой“. Тази книга представлява едно интересно помагало за учениците“, коментира Петър Шейков. По думите му този научен труд е свързан с националната, но и с местната история.

"Пожелавам на всички бивши и настоящи колеги, да са живи и здрави. Желая им търпение. Надявам се, че нашата професия ще стане привлекателна“, каза Петър Шейков.

Венцеслав ИЛЧЕВ