Държавният архив в Кюстендил представи презентация, посветена на Международния ден на жената, предаде репортер на "Фокус“. Тя е дело на архивиста Рилка Петрова и проследява облеклото и аксесоарите на жената в годините назад.

Презентацията "Женската красота през годините“ започва с цитат на Алиша Кийс: "Най-важното, което трябва да запомниш, е че може да носиш най-великите дрехи и обувки на света, но трябва да притежаваш и благороден дух. Това е нещо, което ще покаже на хората, че си готов да завладееш света“.

Първата фотография в презентацията е от далечната 1906 година. Тя представя Тя представя Вела Атова в прекрасно за това време облекло.

Разказът продължава със снимка на Маша Казанджиева, известна със своя албум за декоративните шевици от Югозападна България. 5 март 1908 година е датата, запечатала модерният за тогава вид на кюстендилката.

От 1907 година и архивът на Люба Караманова, който я представя с нейния съпруг д-р Димитър Протич и синовете им Боян и Владимир. Показана е и снимка на приятелката на Димчо Дебелянов – Елена Петрунова. Тя датира от 1910 година.

Историята за облеклото на кюстендилката продължава със снимка от 1916година. Там е представена д-р Райна Киселичка, направена в Женева.

Държавен архив – Кюстендил показва и фотография на абитуриенти от 1918 година. Презентацията завършва със снимка на Пенка Караманова от 1941 година.