Държавен архив – Кюстендил представи дигитална изложба във връзка с Празника на плодородието в града, предаде репортер на "Фокус“. Тя е и по повод 60-годишнината от създаването на архива и е дело на Светлана Узунова. Изложбата носи името

"Плодородието и изобилието на Кюстендилското поле“ с включени изложения от миналото и документи – исторически извори със сведения за провеждането на Първия овощарски конкурс в Кюстендил през далечната 1896 година.

При първото преброяване от 1897 година в България е имало само 48 420 дка овощни градини, от които в Кюстендилско – 13 000 декара. До Първата световна война овощните градини в Кюстендилско нарастват около 20 000 декара. Едва през третото десетилетие на ХХ век овощарството в България се превръща в голям клон на селското стопанство. Кюстендилският район е голям овощарски център с високопродуктивни насаждения от ябълки, сливи, череши и други.

"Днес, ние жителите от Кюстендилски регион, може да се гордеем, че сме успели да съхраним жива Овощарската традиция на Кюстендилския край през трудни времена, тя е предавана като опит и култура на поколенията, а за постиженията на овощарите и изобилието на Кюстендилското поле“, посочва авторката на дигиталната изложба.

Венцеслав ИЛЧЕВ