Архитекти канят днес на изложба "Ателие Видин“ в столицата, предаде репортер на "Фокус“. Тя ще бъде официално открита в сградата на Съюза на архитектите в България в София, тази вечер от 17 часа, и е дело на възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и Школата Шайо към Центъра за архитектура и наследство в Париж.

Изложбата представя проектите за реставрация на Османската отбранителна система, Военния клуб с Крайдунавския парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала във Видин. Те са резултатът от шестмесечната работа на 25 архитекти, разпределени в четири екипа и са част от обучението на курса "Шайо“, който се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата, съобщават на своя сайт Съюза на архитектите в България.

Община Видин беше любезен домакин на ателието и заяви желание да осъществи проектите, за да съхрани емблематичните недвижими ценности и да ги интегрира в културата и икономиката на града, уточняват в съобщението. Така за пръв път учебните проекти ще бъдат приложени в практиката – модел, който дава нов смисъл и дълбочина на курса, но и възможност за общините в България да се погрижат за своето недвижимо културно богатство, уточняват в съобщението.

Изложбата проследява целия процес на проектиране: от теренните проучвания,

документирането и идеите до чертежите, скиците и плановете за съвременните функции на обектите и заобикалящата ги среда.

Изложбата "Ателие Видин“  вече бе представена в Пловдив, където се състоя

защитата на курсовите работи на участниците в курса. След експонирането и в София, тя ще бъде показана и във Видин.

Ирена Данаилова