Архитекти, фолклористи и етнолози са сред специалните гости на "ДоброЖънци фест 2022" в Добрич, който ще се проведе на 24 и 25 септември, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

В двата дни на фестивала в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) ще бъдат обособени 5 зони. В Зона А ще има работилници за малки и големи сръчковци, в Зона Б - "Салсааа", в Зона В - Йога, в Зона Д - палатков лагер и в Зона Г - разговори и дискусии. 

В последната от изброените зони гостите на фестивала могат да се включат като аудитория по две теми - "Гражданското участие в проектите за развитие на Варна" и "Конкурс за центъра на град Добрич", представени от арх. Явор Панев. Той е специализирал по темата "Устойчива архитектура" в Барселона, Испания и "Устойчиви строителни материали" в Лисабон, Португалия. Архитект Панев е съосновател и председател на Сдружение "Таляна", което цели да насърчи развитието на историческото ядро на Варна като младежко, артистично и пешеходно пространство. Освен това е съосновател и на "Оптимистас" - организатор на множество обществени проекти за Варна. Архитект Панев работи активно по проекти с обществена значимост, организатор е на множество дискусии за бъдещето на града.

Друг акцент е гостуващата изложба "Смело на село", част от събитията по научноизследователски проект “Смело на село" Миграцията към селото – социо-културни адаптация, практики и предизвикателства. Изложбата е на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. В дискусиите ще участват Ивайло Марков, Десислава Пилева, Виолета Периклиева и Надежда Жечкова от Софийски университет. Проектът изследва и представя миграцията град-село като стремеж към определен начин на живот. Основната изследователска цел, която екипът от млади учени си поставя, е установяване на факторите, провокирали хора и семейства в трудоспособна възраст да сменят мястото си на обитание.

В неделния ден от 11:00 ч. е началото на друго интересно събитие в рамките на феста - практическо обучение "Как да се грижим за гората". Сборният пункт е на паркинга на ЦЗПЖ. Експедицията ще потегли към района на с. Крушари, заедно с археолог от Историческия музей в Добрич ще бъде разгледана крепостта Залдапа. Малко по-късно групата любители на природа, история и култура ще тръгне към една от горите в района на с. Крушари за обучение по опазването и грижата за Горите.

Изключително пъстра, наситена с разнообразни теми и преживявания е програмата на фестивала в тазгодишното му издание. Всички детайли и подробности са публикувани във Фейсбук профила на ДоброЖънци и на самото събитие - "ДоброЖънци фест 2022". Мотото, което обединява, е: "ЗаЕдно!" за радостни преживявания, нови знания и грижа за общността.

Жулиета НИКОЛОВА