България днес скърби и се прости с Негово светейшество Българския патриарх. Патриарх Неофит обичаше Троянския манастир, троянската света обител, с какво ще го запомнят монасите от манастира, питаме архимандрит Стефан? 

"Бог да прости Негово светейшество. И верни са думите, които казвате, че България днес скърби. Уви, в нашия човешки живот, ние успяваме да оценим това, което имаме най-често след като вече го загубим. Сега през страшната призма на смъртта, отец ние загубихме.

Загубихме го на земята, но го спечелихме на небесата, като молитвеник, тъй като аз убедено вярвам, че неговите прекрасни християнски, човешки достойнства, са му направили път директно към царството божие.

Троянската света обител, братята от манастира, също заедно с целия народ скърбят. За нас тази загуба е лична загуба, защото негово светейшество, покойния ни патриарх, беше брат на нашия манастир. Беше изключителна важна част от нашето ежедневие, от нашите празници. Както и нашият манастир, беше важна част от неговия живот и беше изключително важен за него. Той често ни посещаваше, посещаваше своята духовна родина. И винаги, когато е идвал при нас, той с особена благост, с особена добрина общуваше с всеки един от братята, интересувайки се от развитието на манастира, от нашето лично развитие и не скривайки своята огромна симпатия. Както към троянския манастир, така и към населниците на манастира. И ние скърбим особено много. 

За това, че този земен ангел и небесен човек се преселва във вечността. Днес ние изпращаме един прекрасен учител и наставник". 

Ирена Данаилова