Рождество Христово е началото на една нова ера. Това каза в интервю за "Фокус“ архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По думите му Новият завет започва с раждането на Иисус Христос.

"Нашите предшественици, праотците, хората които в древност в Стария завет, те са очаквали този момент – да се роди от девица спасителят на човешкия род. Много от пророците са пророкували кога ще бъде това. Някои от тях са обозначили мястото, други ориентировъчно са посочили годината и ето, че сега това се изпълва. Всички ние, християните, дори и днес ставаме свидетели на това радостно събитие“, каза архимандрит Исаак.

Архиерейският наместник допълни, че повече от 2 000 години вярващите люде, целият човешки род отбелязва Рождество на господ Иисус Христос.

"Винаги когато си спомняме за този празник, извършваме богослужението, готвим се за празника, след това го отбелязваме, то ние ставаме наистина и едни участници в това велико събитие“, допълни архимандритът.

В деня на Рождество Христово във всички православни храмове се отслужва радостна, празнична служба – света Литургия, с която всички съпреживяват онзи свят момент.

"Нека Господ Иисус Христос да благославя всички български семейства, домове, стари и млади. Да ни дарува с мъдрост. Да ни дава здраве и сили, да следваме неговия път, а Витлеемската звезда да ни го сочи и заедно с ангелите и ние да пеем " Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“, каза архимандрит Исаак.



Чуйте повече в записа.  


Венцеслав ИЛЧЕВ