Стотици хора от Кюстендил и Югозападна България се докоснаха до частицата от мощите на Свети великомъченик Мина в Кюстендил, предаде релоптер на "Фокус". Мощите бяха изложени в центъра на храма, носещ името на светеца, закрилник на Кюстендил. Още от ранно утро пред входа на черквата се изви опашка, която не намаляваше и в късния следобед. Хората със смирение чакаха, за да се докоснат до иконата и мощите на светеца.

В кюстендилския храм беше отслужена празнична Света литургия. Десетки бяха и хората, които взеха от осветеното бобено ястие, като курбан.

"Днес Светата Православна Църква чества паметта на Свети великомъченик Мина, покровител на храма, в който отслужихме светата литургия. Честит да бъде празникът на Свети Мина! Светецът е пострадал в IV век, мъченически заради вярата Христова. Не се устрешил от мъченията, това го е вдъхновявало все повече да вдъхновява Бога“, каза архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Той пожела по молитвите на Свети Мина, Бог да дава на всички здраве, сили в служението, в трудовете, радост благоденствие!

Венцеслав ИЛЧЕВ