Всяка година на 30 ноември Православната църква прославя Свети апостол Андрей Първозвани – Андреевден. По този повод в храма, посветен на първозвания апостол "Св. Андрей" на столичната улица "Опълченска", сутринта на празника, от 9.00 часа, ще бъде отслужена архиерейска света Литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

По време на празничната служба православните християни ще могат да се поклонят на частицата от мощите на Св. Андрей Първозвани, която се съхранява в храма.

Храм-паметник "Св. апостол Андрей Първозваний" - София е построен през 1926 г. в памет и прослава на българските опълченци, загинали за свободата на България. Той е не само единственият в България храм, носещ името на първозвания Христов апостол, но е и единственият, който е посветен на героичните български войници, участвали в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война и Македоно-одринското опълчение. Затова и всекидневно се споменават на богослуженията в храма. Никола ПЕТКОВ