Пловдивски археолози откриха занаятчийския квартал с работилници на античния град. Проучванията се правят в частен терен на ъгъла на улиците "Петко Д. Петков" и "Капитан Райчо", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Здравка Коркутова и Десислава Давидова са правили проучванията в съседния терен, който вече е застроен. Там попаднали на пещ за керамика, а в сегашния имот намерили складови помещения, които явно са били към пещта. Има следи, че работилницата е унищожена от голям пожар.

На мястото са открити монети от IV-VI век, които трябва да бъдат почистени и консервирани, разказа за медията ни Здравка Коркутова. Намерени са също керамика и красива лампа с делфинче, за която се предполага, че е внос. В проучвания обект няма крепостни стени, но пък има подложка на части от две улици в посока изток-запад и север-юг.

Археолозите са присъствали при бутането на старите постройки. Оказало  се, че те са с дълбоко сондирани основи, които стигат до античния пласт. Зидарите на старите къщи често преизползвали част от камъните, защото навремето материалът е бил много скъп.

"Инвеститорите са много разбрани. Осигуряват всичко необходимо за нашата работа. Това е добър пример за взаимодействие между частен инвеститор и държавна институция" - не пести суперлативите си Здравка Коркутова.

Археологическите проучвания ще продължат и през следващата календарна година.