За поредна година екип археолози от Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков Сливен провеждат археологически проучвания във вътрешността на късноантичната и средновековна крепост Туида в Сливен. И през този сезон ръководител на археологическите проучвания е директорът на Регионалния музей доц. д-р Николай Сираков, а екипът включва д-р Веселин Игнатов, Теодора Недялкова, Иван Иванов, Петър Петров, Бойко Банчев и Димитър Сивов, служители на РИМ-Сливен.

В разкопките участват лишени от свобода лица от Затвора - Сливен и работници.

Продължава разкриването на редица помещения от масивна сграда от късноантичната епоха. Тя е претърпяла няколко периода на преустройство, както и няколко опожарявания, следи от които се откриват върху цялата проучвана площ.

Най-ранните материали датират от 4.-5. век и включват фрагменти от битова и строителна керамика, фрагменти от стъклени съдове, монети.

Продължава разкриването на подова настилка - плочник, покривала централното помещение на сградата, което вероятно е обособено и застлано с плочи през 6. век. Масивните зидове и срутеният покрив на късноантичната сграда на много места са нарушени от по-късни ями от ранното и късното средновековие, в които доминират останките от животински кости, фрагменти керамика с характерна за 9.-10. и 11.-12. век украса.

Сред откритите животински кости интерес представляват няколко прешлена от едра риба, както и зъб от мечка. Разкрити in situ са три долиума (големи керамични съдове - хранилища), а в горната част на един от тях през тази година се откри пояс от отпечатани орнаменти - кръст, вписан в окръжност.

"Находките през 2023 г. отново ни изненадват и впечатляват. Най-любопитна е откритата част от обков на лък, изработена от кост. Освен геометричните врязани орнаменти, които често украсяват изделията от кост от тази епоха, тук древният майстор или самият притежател на лъка - ловецът, е издялал миниатюрни фигури на животни - виждаме рог на благороден елен и друго по-малко животно в скок напред, вероятно куче.

Друга ценна находка е част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм.", съобщиха от музея

Археологическият сезон на Туида е в самото си начало, а до края археолозите се надяват да открият още ценни находки и да разкрият още интригуващи факти за живота на хората в крепостта през античността и средновековието.