Дни след официалното откриване на най-новия туристически комплекс в Долината на розите хиляди посетители от страната и чужбина се докоснаха до светът на траките, предаде репортер на "Фокус".

"Изключително и впечатляващо и ново по рода си преживяване, което не очаквахме! Трябват ни много такива проекти, с които да се гордеем! Археокомплексът е прекрасно съчетание на класически и съвременни технологии!“, коментираха първите туристи.

Археокомплексът "Долината на тракийските царе“ край Казанлък разкрива по съвременен начин богатото тракийско наследство в района чрез макет на древния град Севтополис, останал под водите на язовир "Копринка“, восъчни фигури на тракийски владетели, артефакти и много други атракции.

Една от най-вълнуващите за туристите възможности е да се докоснат до блясъка на богатата тракийска цивилизация чрез атрактивна 3D виртуална реалност, която ги прави участници в сцени от битки, посетители в тракийска гробница и тронната зала на Севт III.

Преживяването е допълнено от завладяващите разкази на екскурзоводите на археокомплекса, както и възможността гостите на комплекса да се преоблекат като тракийци и да си направят снимки за спомен.

"Впечатлени и очаровани сме от красивото представяне на живота на нашите предци“, изказаха възхищението си някои от първите посетители на най-новия туристически обект в България. "Уникален проект, вдъхващ респект и гордост за нас като българи, впечатлени ме от този грандиозен "свят на траките", допълва друг.

Земята на траките пази многобройни легенди, вековни традиции и древна култура, която предизвиква все по-голям интерес в туристи от цял свят.

В Археокомплекс "Долината на тракийските царе“ можете да разгледате долината с далекогледи, а също така и да наемете колело, с което да направите велообиколка на всички тракийски гробници в района – "Грифони“, "Хелвеция“, "Шyшмaнeц“, "Ocтpyшa“ и "Гoлямa Kocмaтĸa“.

Велосипедите могат да бъдат наети за час или за цял ден и с тях да се насладите на Долината на тракийските царе, Казанлък и района.

А за всеки, който иска да прекара повече време в Долината на тракийските царе, на разположение на посетителите е ресторант, винарна със специално подбрани вина от региона, както и къщи за гости.

Археокомплексът "Долината на тракийските царе“ е отворен всеки ден от 9 до 19 през лятото и от 9.00 до 17.00 часа през зимата и разполага с безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди.

Цената за посещение  е 8 лв. и 4 лв. за ученици и студенти, а билети могат да бъдат закупени и онлайн от https://visitkazanlak.bg. Входът за деца до 7 години и пенсионери е безплатен.

Посетителите могат да се поръчат беседа от екскурзовод, да се възползват от специалните 3D очила, които им осигуряват вълнуващо виртуално преживяване в света на траките и да закупят пакетни билети, даващи им достъп до различни културни и туристически обекти в Община Казанлък.

За повече информация може да посетите сайта https://visitkazanlak.bg/.