"Всички архитекти от Добрич и десетки наши колеги от цялата страна, както стана ясно след многобройни телефонни позвънявания, подкрепят конкурса за нов център на града и въобще идеята за конкурсен характер при такива значими проекти“. Това заяви на пресконференция в Община град Добрич арх. Красимир Пампоров, председател на регионалната структура на Камарата на архитектите в България за Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Арх. Пампоров подчерта, че конкурсът за проект за изграждане на нов център на Добрич е иницииран от самата Камара на архитектите в нашата страна.

Идеята е не просто да бъде намерен начин да бъде сменена компрометираната настилка на централната пешеходна зона в добруджанския град, а да бъде разработена концепция за бъдещето на градския център. Арх. Пампоров отбеляза също, че текстът, публикуван на интернет страницата на КАБ, не е официално становище на браншовата организация.

"Това е мнението на арх. Милков, председател на Камарата, който го е публикувал без съгласуване с Управителния съвет (УС), нито с други членове на Камарата. Тази вечер ще се проведе заседание на УС, на което ще бъдат разгледани материалите по казуса с конкурса за нов център на Добрич“, каза арх. Пампоров. Той изрази увереност, че Камарата на архитектите ще излезе с положително становище, с възможни препоръки към конкурса, но всичко ще бъде в диалогична форма, а не с поставяне на ултиматуми.



Жулиета НИКОЛОВА