Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем П.М., на 30 г., за това, че в Пловдив, на 02.04.2023 г., при условията на продължавано престъпление, е дал на две лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия – престъпление по чл. 167 ал. 2 вр. чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

В хода на разследването е установено, че на 02.04.2023 г. П.М. са намирал пред училище в квартал "Столипиново“, където имало секция за гласуване. Там той се заговорил с двама мъже във връзка с изборите и им дал по 20 лева, на всеки от тях, за да упражнят правото си на глас за определена политическа партия.

По делото двамата мъже са били разпитани в качеството на свидетели, включително и пред съдия от Районен съд–Пловдив. Извършени са били претърсвания и изземвания, приложени са писмени материали и веществени доказателства – тефтери.

Спрямо обвиняемия П.М. е взета мярка за неотклонение "гаранция“ в размер на 2000 лева. Действията по разследването продължават.