Пловдивският апелативен съд потвърди опрeделение на Окръжен съд – Пловдив, с което е отказана промяна на мерките за неотклонение от "задържане под стража“ в по-леки на двама души, които са били задържани на 17 и 16.09.2023г. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на синтетичен хашиш на клиенти, сред които и ученици.

Групата е действала на територията на Пловдив, Асеновград и Хасково от две години. На Г. Т. и Й. Т. са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, а на Й. Т. и за държане цел за разпространение на наркотични вещества.

Синтетичният хашиш е бил приготвян от друг участник в организираната престъпна група, в къщата му в пловдивско село. Субстанциите били поръчвани по даркнет и доставяни от различни куриерски фирми. В синтетичния хашиш било поставяно двойно количество от активното вещество, което довеждало до бързо пристрастяване още от първата употреба и водело до тежка абстиненция.

Според прокуратурата, извършеното от двамата обвиняеми се отличава с изключително висока обществена опасност, както на деянието, така и на извършителите. Не са изтекли и три месеца от разкриването на случая, а интензитетът на провежданите следствени действия е висок. За това прокурорът поиска съдът да потвърди определението на Окръжен съд, с което е отказана промяна на мерките за неотклонение.

Апелативните съдии прецениха, че по делото не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат изменение на мерките за неотклонение от "задържане под стража“ в по-леки. Съдиите приеха, че и в момента е налице обосновано предположение, че именно двамата мъже са съпричастни към престъпленията, в които са обвинени, като това подозрение не само, че не е разколебано, но е надградено към настоящия етап на разследване.

Касае се за тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода, както и глоба. Апелативният съд заключи, че не е отпаднала реалната опасност обвиняемите да извършат престъпление, както и обстоятелствата, при които е осъществена вменената на Й. Т. и Г. Т. деятелност, нейният предмет и характерът на засегнатите обществени отношения както и предишното осъждане на Й. Т. Срокът на задържането е в рамките на разумните срокове, смята съдът.

Определението на Апелативния съд е окончателно.