Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение "Задържане под стража" на С. Я. от гр. Варна, който е предизвикал катастрофа, при която загива друг водач, съобщават от Съда.

43- годишният мъж е предизвикал ПТП на 1 март 2023 г. в 21,56 ч. на разклона за с. Алваново, в резултат на което е настъпила смъртта на водача на другия автомобил. Деецът е шофирал под въздействието на алкохол (0,95 промила) и без да притежава свидетелство за управление на МПС.

Искането на Окръжна прокуратура е за мярка за неотклонение "Задържане под стража“, предвид това, че обвиняемият може да се укрие или извърши друго престъпление, както и съдебното му минало .

Съдът постанови мярка за неотклонение "Задържане под стража“ вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемия в хода на разследването и съществува реална опасност, както да извърши престъпление, така и да се укрие. Съдът взе под внимание и съдебното минало на извършителя - осъждан и е изтърпявал наказание "Лишаване от свобода“, макар и за други престъпления срещу собствеността, още като непълнолетен, за част от тях е реабилитиран. Последното му осъждане е от 2019 г. с наложено наказание "Пробация“. Санкциониран е многократно (11 пъти, т.е. съставяни са му 11 наказателни административни актове), като всичките са за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление.

Ако се докаже, че С. Я. е виновен, наказанието, което се предвижда, е от десет до двадесет години "Лишаване от свобода“.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок, считано от 4 март 2023 г. пред Апелативен съд – Варна.