Районният съд в Кюстендил постанови мярка "Задържане под стража“ относно четирима сирийци, обвинени в противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона, с цел да набавят за себе си имотна облага, предаде репортер на "Фокус“. Случаят е от тази седмица и става въпрос за 19 сирийци и 1 афганистанец.

Делото за вземане на мярката се гледа от съдия Чавдар Тодоров, който уважи искането за вземане на най- тежката мярка за неотклонение – "Задържане под стража“, внесено от Районна прокуратура – Кюстендил.

Задържаните са на възраст от 18 до 42 години. Те са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че на 15 юни в района на село Добри дол, Община Трекляно, на около 10 000 м. от държавната граница с Република Сърбия, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно – в нарушение на Закона за автомобилните превози, са подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на управлявани от тях моторни превозни средства - престъпление по чл. 281, ал.2 от НК.

Съдът счете, че от събраните на досъдебното производство доказателства, в това число и показанията на разпитаните свидетели, макар и на този ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода“.

Обвиняемите са установени по време на осъществяване на инкриминираното деяние. Съществува реална опасност да се укрият или извършат престъпление, пише в мотивите на съда. Определенията, с които по отношение на четиримата граждани на Сирия е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“, подлежат на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил. Срокът за това е три дни.

Венцеслав ИЛЧЕВ