Проблемите с недостиг на инсулин в аптечната мрежа в цялата страна продължават. Това потвърди за "Фокус“ фармацевтът от Велико Търново Яна Узунова, която е и управител на местна аптека. Тя обобщи, че в разговори с колеги не само от областта, но и от други региони разбира, че ситуацията остава тревожна навсякъде.

"Въпреки всички предприети мерки, въпреки това, което четем по медиите, че износът е ограничен, за да останат количества инсулин в страната, все още към този момент аз като фармацевт ще потвърдя, че имаме недостатъчно наличности на определени количества инсулини, дори от някои видове те липсват в аптеката“, казва Узунова и допълва, че от възникването на проблема до момента конкретни решения не са посочени.

Посочва и, че Министерство на здравеопазването са изнесли данни, че у нас се внася достатъчно от препаратите, но те по една или други причина не достигат до аптеките и съответно до пациентите.

"Много е трудно! Много е трудно, особено редовни клиенти, които си получават месечните дози при нас, сме принудени, тъй като ние сме няколко обекта, да пренасочваме пациенти, но понякога и в нашата верига няма достатъчно количества. Човекът е принуден да обикаля из града, дори из други градове. Аз ще ви дам пример – две момичета от Плевен имам, които редовно идват, защото аз им запазвам още като получа количеството за следващия месец, което им е необходимо и те пристигат, за да са сигурни, че ще си получат лекарствата“, разказва още фармацевтът.

Тя допълва, че вече има и случаи на пациенти, които са се принудили да променят терапията си, след консултация с ендокринолог, именно заради липсата на определено количество инсулин.

Аптекарите уточняват и, че нямат конкретно писмо с решения от МЗ. Това, което получават като информация, е от сайта на институцията и от медиите. Въпреки това те са оптимисти, че проблемът скоро ще намери решение.