Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на Ваклин Хъмчев, обвинен за смъртта на трима души при катастрофа на пътя Пловдив – Пазарджик. Новото наказание е 8 години лишаване от свобода и 9 години лишаване от свидетелство за правоуправление, предава "Фокус".

На 13 май 2019 г. Ваклин Хъмчев управлявал влекач "Скания“ с полуремарке "Шмитц“ по път I-8 от Пловдив за Пазарджик. Объркал отбивката за село Цалапица и дал на заден ход. При маневрата ударил движещият се към него лек автомобил БМВ и на място загиват трима млади хора – на 22, 23 и 32 години.

С присъда от 21.11.2021 г. Хъмчев е признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за това, че при управляване на моторно превозно средство - влекач с марка "Скания“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже, поради което е осъден на 5 години лишаване от свобода. Съдът го признава за невинен в това случаят да е особено тежък и го оправдава по обвинението в тази му част. Подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от 5 години и 6 месеца.

Срещу така постановената присъда са депозирани жалби от подсъдимия и частните обвинители в Пловдивския апелативен съд, който изменя присъдата, като я намалява с една година и става 4 години лишаване от свобода, а срокът на наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство“ също е намален на 5 години.

В последствие ВКС отменя решението на Апелативния съд и го връща за ново разглеждане от нов състав от стадия на съдебното заседание. Адвокатите на близките на загиналите младежи поискаха ефективна присъда от 12 години и половина. Защитата на подсъдимия изтъкна в пледоарията си, че смъртта на младежите е в резултат на съпричиняване на тежкия инцидент, тъй като колата им се е движела с повече от 30 км/ч над разрешеното за конкретния участък.

Съдебният състав днес се произнесе, че Хъмчев, в нарушение на Закона за движение по пътищата, е причинил по непредпазливост смъртта на три лица, което е особено тежък случай. Подсъдимият остава с мярка "парична гаранция“ в размер на 5000 лева. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред ВКС.