Пред пловдивския Апелационнен съд днес се изправиха Исмаил и Митко Асанови, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Исмаил Асан застана пред съдийския състав, за да обжалва присъдата си за умишленото убийство над Х.Ю. което е причинил през 2019г. в Асеновград. Той бе придружен от неговия съучастник в престъплението, Митко Асенов, който бе осъден на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. 

Асан поиска облекчаване на присъдата му, тъй като заяви, че не е участвал в грабежа на жертвата, а само в убийството, за което е осъден. "Искам да кажа, че не съм участвал в грабежа, за това ви моля да ми бъде облекчена присъдата".

Съдийският състав окончателно отхвърли молбата на Асан, след като заявиха, че е длъжен да търпи наказанието си за това, което е направил, независимо дали е съгласен с присъдата или не. 

"Извършил си убийство и си осъден със справедливо наказание.", добави състава на Апелативния съд. 

Исмаил Асан е признат за виновен за това, че на 25-26 май 2019 г. в Асеновград, тогава непълнолетен – на 15 г., но въпреки това напълно съзнателно и умишлено е умъртвил Х.Ю. Деянието е извършено с жестокост, по мъчителен начин и по хулигански подбуди. На същата дата и място, в съучастие с Митко Асенов - тогава на 17 г., са откраднали и мобилен телефон и пари. Съдът определи наказанието на Исмаил за двете извършени престъпления в размер на 7 г. и 10 м. лишаване от свобода.

На Митко Асенов бе наложено наказание от 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. Той бе признат за виновен за отнемане на чужди движими вещи и за това, че не е попречил на извършването на тежко престъпление – убийство, като е могъл да го направи. 

На фаталната дата през нощта, двамата непълнолетни младежи били седнали на пейка в парк в Асеновград. Те са били под въздействието на алкохол. През това време покрай тях минал Х.Ю., който се прибирал към дома си. 

По делото е установено, че той бил нападнат без никакъв повод. Исмаил Асан го е удрял и скачал по тялото и главата му, а Митко Асенов не му попречил. Двамата отнели мобилния телефон и парите му, след което избягали. Пострадалият мъж е починал от нараняванията си.