Българският гражданин Петко Т., издирван с Европейска заповед за арест /ЕЗА/ от съдебните власти в Република Италия за изтърпяване на присъда, остава задържан под стража. Състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което е му взета най-тежката мярка за неотклонение, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Петко Т. се издирва с ЕЗА, издадена от Държавна прокуратура Бриндизи, с цел изтърпяване на влязла в сила през 2014 г. присъда. Българският гражданин е осъден да изтърпи наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода и глоба от 20 000 евро, с остатък от срока за изтърпяване на наказанието 3 години и 1 ден за улесняване на незаконно влизане от Гърция в италианската държава на двама сирийски граждани.

В постановеният съдебен акт въззивната инстанция посочва, че целта на прилаганата мярка за неотклонение е единствено да осигури присъствието на исканото лице в производството за разглеждане изпълнението на ЕЗА.

Апелативните съдии приемат за правилна преценката на първоинстанционния съд, че именно най-тежката мярка ще обезпечи в най–висока степен безпрепятственото провеждане на посоченото производство, тъй като при по-лек режим на ограничение съществува опасност исканото лице да се укрие.

Според въззивния състав деянието се характеризира с висока степен на обществена опасност. Посоченият срок на лишаване от свобода - 3 години и четири месеца е достатъчен мотив за исканото лице да се отклони, чрез укриването си, за да предотврати възможността това наказание реално да бъде изпълнено - отбелязва в определението си съдът.

Контролиращата инстанция преценява мярката за неотклонение "задържане под стража“ спрямо Петко Т. като единствено адекватна, пропорционална и необходима за правилния ход на процеса.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.