Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на обвиняем за държане с цел разпространение на наркотици при условията на опасен рецидив. Това съобщиха от пресцентъра на съда в морската столица. Най-тежката мярка за неотклонение е била взета спрямо Венцислав Ф. от Добричкия окръжен съд, но защитата обжалва определението.

30-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 6 април при условията на опасен рецидив е държал с цел разпространение 4 вида високорискови наркотици. От обвиняемия и два имота, обитавани от него, били иззети близо 17.3 грама хероин, 12.16 грама метаамфетамин, 11.58 грама кокаин и 0.65 грама марихуана. Мъжът е бил осъждан 6 пъти, 5 от които – за престъпления, свързани с наркотици. Защитата е поискала домашен арест, защото счита, че няма основания за задържането на обвиняемия – не са събрани достатъчно данни за виновността му и за това той да е автор на вмененото му деяние. Не са налице и опасностите от укриване или извършване на престъпление, смята адвокатът.

Представителят на Апелативната прокуратура е на противоположното становище. Той е изтъкнал предходната съдимост на лицето. Друг аргумент на държавното обвинение е това, че при опасен рецидив законът предполага за реална  опасността от извършване на престъпление. Тази презумпция не е опровергана от данните по делото. Апелативният съд е приел, че от събраните доказателства може да се достигне до обосновано предположение за съпричастността на Венцислав.

Съдебният състав е припомнил, че към настоящия момент Наказателно-процесуалният кодекс изисква доказателства, които да подкрепят обвинителната теза, без да са категорични и изчерпателни. Макар че производството е в начален етап, такива данни съществуват и може да се обоснове тезата за съпричастността на обвиняемия. Законосъобразен е и изводът на Добричкия окръжен съд, че е реална опасността привлеченият към наказателна отговорност да извърши престъпление. За това говорят както петте предходни осъждания за сходни деяния, така и видът, количеството на иззетите наркотици и начинът на разпространението им.

Според свидетели дейността е продължавала години. Не е оборена законовата презумпция, свързана с опасния рецидив. Въззивната инстанция подчертава високата обществена опасност на извършеното, която също трябва да се вземе предвид. С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърждава определението на Окръжен съд – Добрич, с което е взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ на Венцислав Ф. Съдебният акт не подлежи на обжалване.