Варненският апелативен съд потвърди домашния арест, определен на обвинен в държане и разпространение на наркотици. Настоящата инстанция бе сезирана с жалба срещу отказа на Окръжен съд – Варна да измени в по-лека мярката му за неотклонение.

20-годишният А. Стефанов е с предявено обвинение за това, че на 8. юни е разпространил 1,49 гр марихуана на друго лице. От жилището му били иззети над 700 грама марихуана и таблетки екстази. Високорисковите наркотици били държани с цел разпространение, а деянието е в условията на продължавано престъпление.  

Апелативният прокурор помоли съда да остави в сила домашния арест, защото не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат замяната му с по-лека мярка.

Защитата не оспори обоснованото предположение за авторството на деянието, тъй като обвиняемият е признал вината си. Адвокатът и А. Стефанов аргументираха искането за парична гаранция с желанието на младия мъж да си намери работа.

Апелативният съд прие, че прокуратурата има основания да подозира привлечения към отговорност за престъплението. Макар да няма опасност той да се укрие, защото има постоянен адрес и не се е отклонявал от взетата му мярка за неотклонение, има риск да извърши престъпление. А. Стефанов е  осъждан, но е реабилитиран.

Това очертава негативни данни за личността му. Тежестта и механизмът на извършване на деянията, за които сега е обвинен, водят до извод, че може да наруши закона при мярка, различна от домашния арест. Затова Апелативен съд – Варна не намери основания за изменение на мярката за процесуална принуда на този обвиняем.

            Определението на въззивната инстанция е окончателно.