Варненският апелативен съд отказа да уважи жалба срещу определение на Варненския окръжен съд за задържане под стража на обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – над 170 грама кокаин, съобщиха от съда. Ясен К. е обвинен, че е извършил деянието на 31 декември миналата година и на 1 януари 2023 г., като продължавано престъпление.

Часове преди настъпването на новата година на 45-годишния мъж била извършена полицейска проверка, при която в него и дома му били открити 19 пакетчета с бяло вещество. Експертната справка показала, че това е кокаин. По-рано през същия ден била извършена друга проверка, която констатирала 26 подобни пакетчета. Лицето било задържано и освободено по-късно.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че достатъчно доказателства обосновават предположението, че Ясен е автор на тежкото умишлено престъпление. На два пъти от него били иззети наркотици и вещи, които го свързват с деянието. По-лека мярка за неотклонение като домашен арест не би му попречила да разпространи забранени вещества, както и да въздейства върху свидетели. Адвокатът на обвиняемия не се съгласи с този довод. Подзащитният му не се е дистанцирал от откритите вещества, съдействал е на разследващите и е признал притежанието, което означава че няма интерес от извършване на подобно противозаконно действие.

Събраните доказателства са в състояние да доведат състава на Апелативния съд до обосновано подозрение, че Ясен К. е съпричастен към вмененото му във вина деяние. И тази инстанция не намира за основателна опасността той да се укрие. Реален е обаче рискът да извърши престъпление – макар и не срещу правосъдието, а свързано с държане и разпространение на наркотици. До този извод води съдебното му минало. Последното осъждане е за управление на превозно средство след употреба на кокаин. В настоящото производство е привлечен под наказателна отговорност за държане с цел разпространение на наркотик от същия вид. Това, заедно с количеството упойващо вещество в дома му, води до заключението, че опасността е реална.

В наличието на двете законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение, Апелативен съд – Варна намери основание да потвърди задържането на Ясен К. Съдебният акт е окончателен.