Варненският апелативен съд измени от "задържане под стража“ в парична гаранция мярката за неотклонение на обвиняем в държане и разпространение на марихуана, и отглеждане на конопени растения. Тихомир С. обжалва отказа на първоинстанционния Окръжен съд – Силистра да уважи искането му. Според държавното обвинение, 42-годишният мъж е разпространил 26,5 гр. марихуана на двама души и е държал с цел разпространение 6,5 гр. В имот в с. Сребърна е отглеждал 20 растения от рода на конопа, в нарушение на закона.



Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че не е отпаднала опасността той да извърши престъпление при по-лека мярка. Това е така, защото е отглеждал забранени растения, имал е клиенти с периодичност в покупките, а деянието е изисквало продължителна подготовка.



Адвокатът бе на противоположното мнение – направените самопризнания, осъзнаването на извършеното и желанието за споразумение с прокуратурата, както и извършените множество процесуално-следствени действия показват ниска степен на обществена опасност.



Съдът отчете, че наличието на обосновано предположение за авторството от деянието не се оспорва, още повече с разпита, в който обвиняемият е признал вината си. Опасност от укриването му изначално не е съществувала, предвид постоянния адрес, семейното положение и трудовата ангажираност на Тихомир С. Съдебният състав не сподели извода на първата инстанция за наличието на реална опасност от извършване на престъпление. Такава не може да се извлече от доказателствата. В рамките на хипотезата остава и рискът обвиняемият да въздейства на свидетели. Затова задържането под стража в случая е прекомерно тежка мярка за неотклонение. Вместо нея Апелативен съд – Варна постанови парична гаранция в размер на 3 хиляди лв.



Определението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.