Пловдивският апелативен съд отмени частично присъда на Окръжен съд – Кърджали и постанови, че подсъдимият М. Х. е невинен по повдигнатото му обвинение за съпричиняване на катастрофа със загинал, като я потвърди в останалата част, в която вторият подсъдим Р. К. е осъден на 5 години лишаване от свобода.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалби на подсъдимите Р. К. и М. Х. срещу наказанията им.

Окръжен съд – Кърджали е признал Р. К. за виновен в това, че на 31.01.2021 г. в тъмната част на денонощието, в Кърджали при управляване на моторно превозно средство - лек автомобил марка "Алфа Ромео“, в пияно състояние, е навлязъл в платното за насрещно движение и се блъснал в идващия отсреща, движещ в своето платно, лек автомобил "Форд“, управляван от втория подсъдим М. Х., който опитал да избегне удара със завиване наляво.

Кърджалийският окръжен съд е преценил, че пътно транспортното произшествие е станало при условията на съпричиняване от двамата шофьори, в резултат на което е настъпила смъртта на пътничка във втората кола /баба на М.Х./. Първият шофьор Р. К. е осъден на "лишаване от свобода" за срок от 5 години и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 години. Вторият водач, М. Х., е осъден на 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок, като е лишен от право да управлява МПС за срок от 2 години, но днес апелативните съдии го обявиха за невинен.

Апелативният съд отмени наложената на подсъдимия М. Х. мярка временно отнемане на свидетелство за управление.

Присъдата не е окончателна. Подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.