Смъртта на спасителя в Слънчев бряг не е настъпила от удавяне, а по-скоро от здравословен проблем, който внезапно е възникнал. Това каза Антон Налбантов – директор на Водноспасителната служба към БЧК, в предаването "Добър ден, България на Радио "Фокус“. Той уточни обаче, че за това трябва да се произнесат компетентните органи.

"Съболезнования и от мен към близките му. За съжаление, изключително неприятен инцидент с фатален край в края на сезона бих казал, който е споходил колегата, след като е изпълнил служебния си дълг и е спасил два човешки живота е загубил своя. Не мога да се изкажа по отношение на причините за смъртта му, защото нямаме необходимите първо, компетенция, второ, информация – ще се произнесе съдебната медицина за това по какви причини е постъпила смъртта. Едно е сигурно, че не е удавяне, а е по-скоро здравословен проблем, който внезапно е възникнал“, отбеляза той.

По думите му, от началото на септември месец, напук на всяка логика, само за 7-8 дни ставаме свидители на няколко инцидента по морето, посочи Налбантов.

"Всичко е както се казва в главите на туристите, в тяхното поведение. Ако всички демонстрираме, имаме правилно поведение, в смисъл правилно поведение по отношение на безопасността и не нарушаваме базисни правила: да не се влиза след употреба на алкохол, след обилно хранене, при червена флагова сигнализация няма да ги има тези инциденти. Но има такива туристи, които се "изкушават“ да пробват дали морето не е до колене, и точно в тези дни, в които наистина има или мъртви течения, или пък морето е  бурно, с висок бал на вълнение“, отбеляза още Налбантов.

Евелина БРАНИМИРОВА