И благодарение на нашата група, на групата на ГЕРБ-СДС, работата в Столичния общински съвет потръгна. Благодарение на нашите усилия бяха спасени цели три европейски проекта, и то по законен път. И сега няма възможност те да бъдат обжалвани.Комисиите вече работят активно. Това могат да го потвърдят всички колеги, включително от всички групи. Това заяви Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС, предаде репортер на Sofia24.bg.

"Ние ще бъдем особено внимателни по темата бюджет. Ние поискахме спешна среща с кмета Васил Терзиев, за да обсъдим основните теми със заплащането на  на транспортните работници. Теми, свързани с пътната безопасност, здравеопазването и културата. И тъй като в този бюджет виждаме и много пропуски и почти никакви гаранции особено, когато става въпрос за заплатите на  работниците в градския транспорт. Пожелахме тази среща, за да получим отговори, такива за съжаление катерично не успяхме да намерим от страна на кмета и от страна на заместник-кмета по финансовите въпроси. Включително поставихме и нашите искания за промени в бюджета, които трябва да бъдат направени, за да може и най-рисковите групи в Столичната община да бъдат защитени", каза още Хекимян. 

ГЕРБ-СДС спаси проекта за санирането, затова и поискахме свикването на извънредно заседание на СОС, коментира Георги Георгиев

"Спасихме проекта за санирането. Това, което ни притеснява, включително и след срещата с кмета е, че липсват 37 милиона лева, с които ще се плати вече обещаното и подписано увеличение на заплатите в транспорта. Обясненията, които дотук получаваме е, че кмета и администрацията ще ги вземат от софиянци. Парите ги няма в бюджета, няма и да се предвидят в бюджета изглежда от разговорите дотук. Очаква се да се продадат билети и карти, очакваме да чуем и други източници, така че тези 37 милиона да постъпят в хазната. Нещо, което според нас е нереалистично, което обрича на дефицит рамката на обществения транспорт и в крайна сметка, в края на годината ще берем горчивите плодове на тази прогноза. 

Дотук подписаното споразумение не е обезпечено. Казваме какъв е правилният начин по отношение на увеличението на заплатите на транспортните работници. Правилният начин е да се предвидят парите в бюджета. Колегата Вучев е изчислил, че за да се изпълни обещанието на кмета без да има дефицит,  трябва да продаваме всекидневно 65 000 билета повече - или 30% отгоре. И да ви питам сега - софиянци, марсианци... какви хора ще намерим всеки ден, нови 65 000 на които да продаваме тези билети, доброволно все пак. Тоест проблемът остава. В момента заплатите не са обезпечени, а служителите в градския транспорт заслужават сериозно отношение. Настояваме парите за транспорта да са разписани, иначе е само кухо обещание", каза Георги Георгиев.