Сексуалната експлоатация е най-честата причина за трафик на хора, не само в България, но и в световен мащаб. Това заяви Анна Николова, управител на Фондация "SOS - Семейства в риск“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя посочи, че в условията на пандемия се е засилил вътрешният трафик на хора, а най-често жертвите са млади момичета и жени.

"Причините да влязат в мрежите на трафикантите са различни, но две се открояват най-ясно: любов и тежко финансово положение. По-рядко има и други причини, като например обещания за брак, екскурзии, примамливи оферти за работа, но основният метод на трафикантите е т.нар. loverboy или създаване на интимна връзка между потенциалната жертва и потенциалния извършител, след което жената става зависима от него, както емоционално, така и финансово и е готова да даде съгласието си да работи, това което не иска“, коментира още Николова.

Защитените жилища за жертвите на трафик са разположени във Варна, София и Бургас, като фондацията управлява жилищата във Варна и София.

"Във Варна има разкрити 4 места, а в София са 10. Като цяло местата са малко и целта ни е да запазим устойчивост. По отношение на сигналите през тази година, имаме пренасочени такива, защото когато специализираните центрове не стигат в помощ се включват кризисните центрове, които са малко повече“, обясни Николова.

По данни на Димитър Василев, секретар на варненската комисия за борба с трафика на хора, освен младите, които са най-честите жертви на трафик на хора, не са изключение и възрастните, които попадат в капана на трафикантите.

"Обикновено ги използват за просия, трудова експлоатация, а освен това се използват и хора с психически проблеми, които в един по-късен етап при водено досъдебно производство не са надеждни свидетели“, обясни Василев.

От началото на годината в местната комисия са подадени два случая, които касаят млади момичета, които са напуснали дома си, в търсене на по-добър живот, подлъгани от пари и "приятели“, по т.нар. loverboy.

На въпрос дали по време на пандемията, трафика на хора бележи спад специалистът заяви, че за съжаление не се наблюдава такава тенденция.

"В социалната изолация, трафикантите използваха социалните мрежи, за да намират жертвите си, а когато хората са изолирани се поддават по-лесно на схемите им“, каза още Димитър Василев.

Десислава ВАСИЛЕВА