Първата самостоятелна изложба на Анна Борисова ще бъде открита в зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, на 5 април.

Младата художничка, която е част от артистичната фамилия на Лора Маринова и Димитър Борисов, внучка на художника класик и основател на Галерията във Варна Янко Маринов, живее в Германия, но е решила да направи първата си самостоятелна изява в родния си град. Тя носи от град Есен двайсетина произведения, рисувани през 2021-2022 г. предимно с маслени бои или акрил върху платно, включва и две рисунки с акрил върху платно в жанра на голото тяло.

Анна Борисова е родена през 1985 г. в град Варна в семейството на художниците Лора Маринова и Димитър Борисов. През 2003 г. завършва Националното училище по изкуства "Добри Христов“ във Варна, специалност “Живопис", а през 2007 г. - “Художествен текстил" във ВСУ “Черноризец Храбър“. От 2015 г. живее в Германия, където завършва курсове по Графичен дизайн и Фотография. От 2023 г. преподава живопис във Volkshochschule Essen. От 2018 г. е член на Националния немски съюз на художниците (BBK- Düsseldorf). Член е на СБХ и на Сдружението на варненските художници.

През 2017 г. печели Голямата награда на Международното биенале на миниатюрата – Русе.

Откриването на изложбата е на 5 април 2024 г. от 18:00. Художествен музей "Георги Велчев“, Варна, ул. “Радко Димитриев" 8. Работно време на музея: вторник - събота от 10:00 до 18:00.