Ани Арутюнян е новият областен управител на Видин, предаде репортер на "Фокус“. Служебното правителството на заседание вчера прие решение, с което назначи четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Ани Арутюнян сменя на поста досегашния областен управител Иво Атанасов. До този момент тя е била заместник областен управител. Хоноруван преподавател е в катедра "Политология" в УНСС. Притежава опит в разработването на образователни и изследователски проекти в сферата на предприемачеството, насочени към малки и средни предприятия.

Ани Арутюнян е родена на 8 януари 1991 г. в Ереван, Армения, но е само на две години, когато семейството ѝ се премества във Видин. Средното си образование завършва в СУ "Цар Симеон Велики“- Видин през 2009 г., а висше бакалавърска и магистърска степен в Университета за национално и световно стопанство – София, специалност "Политология“ през 2015 г., където записва докторантура. Дисертацията си защитава през 2022 г.

Майка е на три деца.

От 2023 г. е заместник областен управител на област Видин. Преди назначаването си на длъжността през есента на 2022 г. Ани Нораири Арутюнян е пета в кандидат-депутатската листата на ГЕРБ-СДС в 5-ти МИР-Видин. С решение на РИК-Видин тя е заличена от кандидатската листа на ГЕРБ-СДС - причината е, че притежава друго гражданство освен българско.