Утре в Пазарджик ще се проведе среща на главните художествени ръководители на всички професионални фолклорни ансамбли в страната, за да обсъдим състоянието на ансамблите и проблемите, които стоят пред тях, а те не са никак малко. Това съобщи през журналисти в Смолян, главният художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Родопа“, Андриян Петров, предаде репортер на "Фокус“. "Мисля, че ще се обединим около една обща декларация, с която ще запознаем Министерството на културата, министър-председателя, финансовия министър с всички онези проблеми, които не търпят отлагане. Искаме ансамблите в България да продължат да бъдат уникални структури по своята същност и да изпълняват основната си задача – да запазват, да популяризират и да разпространяват уникалното фолклорно богатство на страната. Най-вероятно ние ще поискаме държавата да отдели финансиране, с което да се подпомагат фолклорните ансамбли“, отбеляза Петров.

Той припомни, че от всички държавни културни институти след т. нар. преход са останали държавни, а фолклорните ансамбли и няколко малки филхармонии, са прехвърлени към общините. "Финансовото положение на много от общините в България не е розово и непрекъснато се получават проблеми в издръжката на фолклорните ансамбли в страната. Само един е професионалният държавен ансамбъл и това е "Филип Кутев“. Ние ще настояваме да се търсят възможности държавата да има повече участие в издръжката на тези културни институти в страната. Съответно е много важно да бъде направено необходимото за кариерното обезпечаване. Всички ансамбли изпитват недостиг на млади кадри и това се дължи на ниското заплащане, на липсата на материална база, където да бъдат настанявани тези млади кадри и по този начин интересът у младите хора се загубва. Получава се един порочен кръг, в който младите таланти влизат в музикалните училища в Широка лъка и в Котел, част от тях след това продължават в музикалната академия в Пловдив и завършвайки преминават към поп-фолка или стават ръководители на читалищни състави. Много малко от тях продължават професионалния си път в ансамблите в страната“, поясни Петров. Той изтъкна, че в ансамбъла в Смолян отскоро имат три нови танцьорки, но не могат да си намерят млади танцьори както и музиканти. Те получават минимална работна заплата и няма кой да дойде в Смолян и да работи в ансамбъла и да плаща квартира с тази заплата. Такава е ситуацията и в останалите ансамбли в страната, добави художествения ръководител.

Той уточни, че за ансамблите има само един бюджет, в който са съсредоточени само средства за заплати. "Всички останали средства – за дейности, за костюми, за обувки, дрехи, за пътуване, за командировъчни, ги осигуряваме чрез нашата дейност – пътуванията, които правим и приходите, които получаваме от това. Един фолклорен костюм е между 450 и 1000 лв., а някой път има премиери, в които трябва да се направят нови 5-6 костюма. Едни скрапини – танцови обувки, струват 100 лв. и се късат на 3-4 месеца. Хората имат нужда и от репетиционно облекло. Отдавна вече музикантите не получават средства за това, че работят  със собствените си инструменти. Закупуването им е страшно скъпо и няма от къде да се вземат средства. Благодарение на дарителите през годините се справяме и с тези пари пълним дупките“, разказа Петров.

Той е категоричен, че по един ансамбъл от всяка фолклорна област в страната, трябва да стане държавен, ако се иска наистина това фолклорно богатство, което ни представлява пред света да бъде съхранено и опазено. "Артистите тук не са второ качество, в сравнение с тези в театрите, оперите и т. н. Закона за закрила и развитие на културата има достатъчно форми и варианти, които могат да бъдат използвани. Създаването на т. нар. Регионални културни институти, например. Имаме примера с Регионалния исторически музей в Смолян. Там държавата плаща заплатите, а общината се грижи за материалната база и има допълваща субсидия, с която да има пари за дейност. Ето една форма, под която могат да съществуват ансамблите, така че всички да са заинтересовани. Въпросът е дали ще имат желанието това да се случи“, подчерта Андриан Петров.

Той уточни, че ако се продължава така, ансамблите ще се самозакрият заради кариерното обезпечаване. "След като няма млади кадри, които да дойдат ще останем постепенно без оркестър, хор, танцьори. Ние сме уникални по своята същност, защото в ансамбъла в Смолян танцуват танцьори по на 70 години и продължават да го правят професионално като 20-годишните танцьори“, каза още Петров.

Нели ГЕРГЬОВСКА