Както по-рано "Фокус" ви съобщи, Върховният административен съд остави в сила разпореждане № 5390 от 16.05.2024 г. по административно дело № 4553/2024 г. на Административен съд София – град. С него първоинстанционният съд е разпоредил да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмет по транспорт Илиян Павлов по въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. “Витоша“, бул.“Патриарх Евтимий“ и ул.“Проф. Фритьоф Нансен" чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

По този повод зам.-кметът Илиян Павлов, и двама от общинските съветници от ПП-ДБ-СС -  Борис Бонев и Андрей Зографски, дадоха брифинг в сградата на Столична община, предава Sofia24.bg

Заместник-кметът в направление "Транспорт и градска мобилност" Илиян Павлов съобщи, че започва изготвянето на генерален план за организация на движението в столицата.

"Съдът ни е задължил да се спре дотук. Въпросът е оттук нататък как да се завършат нещата, така че да има безопасни улици в София. Подготвили сме временна организация, която да се допълни със стоп линии, стрелки и инвалидни места, за да може да се пусне светофарната уредба. Знаейки, че тази мина може да гръмне започнахме да подготвяме нов генерален план", каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

"Всеки в момента може да обжалва и да спира мерките за безопасност на движение. Най-важният въпрос е обаче защо от от 2017 до 2023 година, в шестте години на управление, ГЕРБ не е направил опит да бъде направено задание за  ГПОД (бел.ред. Генерален план за организация на движението). Не можем даже да върнем и старата организация на движение по "Патриарх Евтимий", защото тя също ще може да бъде обжалвана. При тези условия как ще въведем в експлоатация новите улици, като пример давам ул. "Народен герой. Как ще ги въведем в експлоатация? Ако трябва един знак да се сложи сега, то това ще бъде незаконно оттук нататък, след решението на съда. Защо ГЕРБ не възложиха и не приеха ГПОД в рамките в рамките на шест години", каза Андрей Зографски, който е зам.-председател на Транспортната комисия към СОС.  

"За "Патриарха" имаме план Б, за да го направим безопасен. Но проблемът е много голям. Ще чуете от ГЕРБ как не спазваме законите и сме едни шарлатани. Ако съдът каже, че ако няма ГПОД нищо не можем да направим, влизаме в друга хипотеза", добави Зографски. 

"Тежка е ситуацията за всички общини в България, защото повечето нямат действащо ГПОД. Искам да започна с една благодарност към съда, защото той потвърди едно наше опасение. Това решение на съда не казва, че се връща старата организация на движението, а само да се спрат действията по организацията на движението в София. Големият проблем, който касае цялата държава, са последствията от това решение. На практика той казва, че при липса на Генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движение са незаконни", каза общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

"Това е една от най-големите бомби, заложени от предишното управление. Генералните планове се изработват със срок на действие 5 години. Тези, които управляваха преди нас са имали задължението да изработят и приемат подобни планове – това обаче не се е случило. Дори някой да иска да върне старата организация на движението на "Патриарха", тя също ще е незаконна, защото беше въведена след построяването на третата линия на метрото през 2019 г. За наше огромно съжаление едни предизборни упражнения доведоха до тежки последствия за всички общини", добави той.