Експерти от испанския мултинационален консорциум IDOM представиха в Бургас анализ на предложенията на трите фирми, участващи в обществената поръчка за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Света Анастасия“, съобщиха от Общината. 

Целта на срещата е консорциумът, който разработи предварителната цялостна концепция на проекта, отговарящ на най-добрите европейски и световни практики за болнична грижа за детското здраве и има дългогодишен опит в изграждането на болнични заведения, да представи компетентното си мнение пред ръководството на Община Бургас и комисията за избор на изпълнител по процедурата за инженеринг, за да се избере най-подходящата фирма, която има достатъчно капацитет да извърши строителството на Детската болница.

Комисията, в която влизат професионалисти и експерти от различни гилдии, цели да постигне максимална прозрачност, поради мащабите на проекта и факта, че подобен не е реализиран до този момент в България.

"Извървяхме заедно дълъг път, който мина през различни препятствия, включително ковид пандемия. Имахме срещи на живо, срещи онлайн, но накрая се получи максимално професионален продукт. Убеден съм, че нашето партньорство с IDOM не свършва днес, а ще продължи до момента, в който болницата започне пълноценно да работи. Благодаря за вашата отдаденост, която вложихте в този проект! Без професионалната ви помощ нямаше да се справим. Бургас ви благодари!“, заяви кметът Димитър Николов на срещата с международните експерти.

Гонзало Домингес – ръководител на консултантския екип, Карлос Мартин Кабаркос – координатор, инж. Джулия Фабрегат и арх. Кристина Санчес презентираха по-нататъшното развитие на проекта, процедурите, които предстоят да бъдат обявявани, подготовката на вътрешната организация на работа на болницата, както и мерките за осигуряване на екип на лечебното заведение. На базата на своя дългогодишен опит консултантите очертаха основните етапи, които е изпълнителят следва да спази при извършване на строителството, независимо коя фирма бъде избрана.

Според мнението на консултантите и трите компании, участващи в процедурата, имат достатъчно опит в изграждането на големи инфраструктурни проекти. Техните оферти отбелязват разбирането им за значимостта и сложността на изграждането на подобна инфраструктура с всички нейни специфики.

Екипът от ИДОМ ще продължи да консултира Община Бургас както в процеса на проектиране, така и на изграждането на Детската болница. Предстои да бъде разработен и Наръчник за управление на изпълнението на проекта, в който ще бъдат представени основните предизвикателства при осъществяване на подобен комплексен и труден проект.