За 13-и път Американският университет в България (АУБ) ще бъде домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света, съобщиха от ВУЗ. Тази година бележи 29-тото издание на надпреварата, което за първи път ще се проведе хибридно от 1-ви до 7-ми август, а официалното откриване е насрочено за 2-ри август (вторник) от 10:00 часа в театралната зала "Карл Джераси“ в студентски център "Америка за България“, университетски комплекс "Скаптопара“ на АУБ. Събитието се организира от University College London в сътрудничество с АУБ.

"Успешното ни дългогодишно сътрудничество с University College London във връзка с провеждането на това голямо математическо състезание, е поредното доказателство за високите ни стандарти, които успяваме да поддържаме, въпреки предизвикателствата на времето, в което живеем,“ сподели д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ. "За нас, да насърчаваме младите умове, както и да подпомагаме контактите между тях, а и между университетите, които те представляват, е водеща ценност. Радвам се, че за пореден път имаме възможност да сме домакини на световната математическа олимпиада, това е високо признание за цялата наша общност,“ добави той.

В състезанието могат да се включат студенти от първи, втори, трети и четвърти курс на възраст до 23 години. Участието е индивидуално. Конкурсните задачи са от областите алгебра, математически анализ, геометрия и комбинаторика. Олимпиадата ще се проведе в два кръга, като задачите ще бъдат определени непосредствено преди началото й. Работният език е английски.

Тази година в математическата олимпиада за студенти ще се включат около 350 - 400 млади математици от цял свят, представители на над 180 университета от 65 страни, сред които САЩ, Франция, Германия, Китай, Бразилия, Индонезия, Гърция, Коста Рика и много други. На най-добре представилите се ще бъдат връчени повече от 100 награди. Част от тях са осигурени от генералния спонсор на олимпиадата Huawei, както и основните спонсори Jane Street, Maple Soft, Springer, Wolfram Research и Zulip.