Американският университет в България отправя покана към всички жители да се включат в акция за почистването на града на 14 октомври, петък. Инициативата за почистването е на Клуба за устойчивост към АУБ, съобщават от учебното заведение. 

Целта, която си поставя клуба, е редом с грижата за околната среда, събитието да спомогне за повишаване осведомеността по въпроса за изхвърлянето на боклука и образуването на прекомерни количества отпадъци.

"АУБ е част от Благоевград и това е наше задължение. Разбирането, което ни води е, че студентите в университета трябва да се отнасят към града и общността така, както бихме се отнасяли към нашите родни градове, тъй като Благоевград е наш общ дом“, посочи Габриела Цветанова, член на Клуба за устойчивост към АУБ.

Очаква се около 40 студенти да участват в събитието, а призивът на клуба е благоевградчани също да се включат в разходката за почистването на града.

За целта от учебното заведение приканват гражданите да вземат от домовете си торби, които са натрупали при пазаруване, за да бъдат използвани отново като торби за боклук. В своя поход за чистота участниците ще се стараят да събират отпадъците разделно за още по-добри резултати, като в края на акцията, те ще бъдат събрани за рециклиране в кампуса.

Сборният пункт на събитието е кампуса на АУБ, Академичен център "Балкански", ул. "Свобода Бъчварова“ 8, като от там участниците в "разходката за чистота“ ще се опитат да обходят местата в града, които почистващите фирми не са достигнали. "Няма ограничение къде хората искат да отидат, стига да почистват по пътя си. Ще осигурим чували, както и ръкавици. Събитието в петък ще бъде с продължителност около 1 – 1:30 ч., а на сборния пункт очакваме всички желаещи в 16:00 часа“, допълниха от Клуба за устойчивост към АУБ.