Платформа "Нови драматургии“ е инициатор на мащабния международен проект "Социално-политическият потенциал на съвременния танц“, който ще срещне творческия опит на артисти от Балканския полуостров и от САЩ и по време, на който между 18 и 22 октомври в София ще се проведе лаборатория за обмен, уъркшоп, презентация и лекция в РЦСИ "Топлоцентрала“. Поредицата от събития е част и от дванадесетото издание на АСТ Фестивал за свободен театър.

Началото ще постави Лабораторията за обмен на практики и дискурси, чиято основна идея е да събере артисти, теоретици и куратори от САЩ, България, Северна Македония и Сърбия. Те дискутират работата си през перспективата на връзка ѝ с политическото като отражение на тяхното артистично и гражданско действие. Участниците ще споделят творчеството си, своите идеи, практики, преживявания, ще говорят, ще танцуват, ще задават въпроси, ще обсъждат, ще дават и получават обратна връзка. 

Привличането на хора от много различни социални, политически, културни и исторически контексти – каквито САЩ и балканските посткомунистически страни определено представляват – ще предизвика взаимни провокации и нови осъзнавания, но и ще извади артистите от сферата на изкуството и ще проникне в социалната тъкан на техните общности.              

Лаборатория за обмен на практики и дискурси: САЩ - Балкани

Първата част от мащабния проект ще се проведе на Балканите между 18 и 31 октомври последователно в София, Белград и Скопие. Хореографите и изпълнители Кати Уестуотър и Андрос Зинс-Браун, артистът и теоретик Томас Дефранц, кураторът и артистичен директор на The Chocolate Factory Theatеr Брайън Роджърс ще работят във всеки град с местните професионални общности от артисти, теоретици и куратори.

Платформа "Нови драматургии“ ще постави началото в София на 18 октомври. В рамките на четири дни ще се проведе първата Лаборатория за обмен в партньорство с РЦСИ "Топлоцентрала“. Участие в нея ще вземат американски и български артисти, куратори, теоретици, сред които Брайън Роджърс, Кати Уестуотър, Андрос Зинс-Браун, Томас Дефранц, Мира Тодорова, Младен Алексиев, Василия Дребова, Стефани Ханджийска, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева. Събитието не е публично, а представлява професионална среща, която ще стимулира по-активно културния диалог между различни школи и сцени и дори евентуалното бъдещо сътрудничество между различните артисти.

Софийската част от проекта обаче включва и някои публични събития като лекция и представяне, съпроводено с разговор. В два дни ще се проведе и уъркшоп за практици и теоретици в полето на изпълнителските изкуства.  

Две публични събития

На 18 октомври от 17:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала“ Брайън Роджърс, артистичен директор и съосновател на The Chocolate Factory Theater (Ню Йорк) и арт мениджърът и изследовател - Томас Ердер (Берлин) ще говорят за независимите сцени на съвременните изпълнителски изкуства в Европа и САЩ. 

На следващия ден – 19 октомври от 17.00 ч. отново в "Топлоцентрала“ ще бъде лекцията на изследователя, артист, хореограф и артистичен директор на SLIPPAGE: Performance|Culture|Technology - Томас Ф. Дефранц, на тема: "Размиване на фона: чернокожият пърформанс като политическа онтология“. Томас Дефранц ще представи това малко известно проявление на съвременния танц в България – танцът, който се ражда в недрата на чернокожата общност и е силен политически жест. 

Дефранц ще води и уъркшоп за практици и теоретици в изпълнителските изкуства, наречен "Танцувайки края на света“. 

За него Дефранц казва: "Ателието ще изследва неизбежността на пандемиите, остаряването, расизма, племенните борби, капитализма, колоризма, теоретичните презумпции, бялото превъзходство, дискриминацията към различните тела, хетеронормативността.“

През 2023 г. проектът "Социално-политическият потенциал на съвременния танц“ ще продължи. Тогава артисти, куратори и теоретици от трите балкански държави ще пътуват до Ню Йорк, за да работят заедно с американските си колеги в рамките на едноседмична лаборатория-резиденция в The Chocolate Factory Theater. Те ще имат възможност да посещават класове и работилници в Movement Research.