Група американски борци са на двудневно посещение във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. 20-те младежи и двете девойки от Съединените американски щати са част от "George Camp Wrestling Tour", а старата столица е сред петте града, които домакинстват лагера. Първата спирка е била Букурещ, а следващите са к.к. Слънчев бряг, Пловдив и Париж. Състезателите са на възраст между 15 и 18 години, като някои от тях посещават страната ни за втори, дори трети път.

България си сътрудничи с "George Camp" от 33 години, като от далечната 1990-а до днес организатор на дейностите у нас е Георги Калчев, европейски шампион по борба и треньор. Той разказва, че инициативата е различна и интересна, защото участниците в нея не просто обменят спортен опит, но и се запознават и с културни, и образователни забележителности в държавите и градовете, които посещават.

"От 33 години насам всяко лято ние имаме групи от Америка. Те ни се доверяват и са много доволни от това, което им се случва у нас, а родители и треньорите са ни благодарни за това, на което ги учим. Посрещали сме състезатели и от Бразилия, Франция и други страни. Програмата се уважава от доста държави, въпреки, че реално ние нямаме реклама. Ние сме добре познати в спортните среди благодарение на хората, които са се включвали в лагера и техните положителни отзиви“, обяснява Георги Калчев

Утре лагерниците ще се срещнат с ученици от Езиковата гимназия във Велико Търново. Това ще се случи по обяд. В 15:30 часа започват и мачовете им с български състезатели, които ще са с вход свободен и ще са в залата на стадион "Ивайло“. Преди срещите ще има и специална програма с мажоретки и гимнастички, които ще повдигнат настроението на публиката. Борците от България ще са от различни градове. Още тази вечер всички 22-а младежи от Америка ще имат възможност да разгледат забележителностите на Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА